Tábor v Nečíně z pohledu skautů

Fotografie je pouze ilustrační, ale pochází z tábora v Nečíně 2013.

„Chceš fakt skočit?“ „Jo chci! Ale… ještě ne“ „Má jít teda někdo jiný první?“ „Ne!“ „No tak skákej!“ Kuchtík nervózně přešlapoval a podíval se dolů. Hluboko pod ním se čeřila hladina vody. Ta vzdálenost… Přišla mu hrozná. Stál na okraji lomu v místě určeném pro skoky ze 4 m. Cítil, jak mu tluče srdce. Ohlédnul se za kamarády, kteří jej začali povzbuzovat: „Kuch-tík! Kuch-tík!“ Vojta mu kývnul, že je vše v pořádku. Teď nebo nikdy. Nadechnul se… a vyrazil vpřed. Najednou prožívá ten neobvyklý pocit beztíže, který trvá snad věčnost. „Plác!“ Osvěžující chladná voda ho probrala, plave vzhůru, až se vynoří nad hladinu. Slyší potlesk a slova uznání od svých kamarádů. Dokázal to! Překonal svůj strach!

Tento skutečný příběh z tábora skautů u Nečína ilustruje mnohé z jeho celkové atmosféry. Slunné počasí, programy ve vodě, přátelství, překonání sebe sama.

Letošní tábor byl v mnoha ohledech výjimečný. Skautů bylo přes dvacet, program vedl poprvé po dlouhé době Bobák a za celou dobu takřka nezapršelo. Jaké štěstí, že jsme s sebou vzali kola. Díky nim jsme to totiž měli jen pár minut do lomu, kde se dalo výtečně koupat, čehož jsme využívali téměř každého dne.

Běžný program tábora byl plný akčních her, učení zálesáckým dovednostem, zdravovědy, sportů (letos hlavně softballu) či zpívání. Byl ale také bohatý na intenzivní zážitky – počínaje jeho stavbou, která byla z většiny dílem samotných skautů, přes skoky do vody, které posunuly hranice odhodlání mnohých kluků, až po třídenní družinové výpravy uprostřed tábora, při kterých skauti navštívili mj. velké lanové centrum a památník Vojna věnovaný obětem komunismu. Nikdo také nezapomene na závěrečnou etapu celotáborové hry, ve které měli skauti společně vylovit z lomu potopený sud s pokladem, a to za použití lan a kladek.

Celkově se tábor letos opravdu povedl a my vedoucí jsme především rádi, že také upevnil spoustu dobrých přátelství, což je to nejcennější, co si kluci mohou z tábora odvézt.

Fotky z tábora najdete např. v tomto albu 4. oddílu na Facebooku.

Sponžoři akce

Znak města Říčany

Město Říčany

Tábor byl spolufinancován grantem města Říčany. Velice děkujeme!

Téma: Zprávy z akcí