Betlémské světlo v Říčanech

Skautské středisko Lípa Říčany Vám, stejně jako každý rok, přináší světlo ze samotného Betléma až na Masarykovo náměstí v Říčanech!

Přijďte si napálit svíčku večer před Štědrým dnem od 17:00 do 19:00 v rámci akce města České Vánoce, nebo ráno od 10:00 do 11:30 na Štědrý den!

Sdílejte na Facebooku: rozdávání na České Vánoce, rozdávání na Štědrý den

Naše akce na Oficiálním webu Betlémského světla

Těšíme se na Vás!

O Betlémském světlě

Myšlenka předávání Betlémského světla vznikla v Rakousku jako součást charitativní akce. Předávání křehkého plaménku se díky skautským organizacím odtud rozšířilo do dalších zemí, a to nejen po celé Evropě.

Poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem z místa narození Ježíše Krista – Betléma – do rakouského Lince. K nám se Betlémské světlo dostalo hned po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou českých skautů žijících v exilu k nám poprvé připutovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze. V roce 1990 se s myšlenkou Betlémského světla seznámili brněnští skauti na vídeňském jamboree – mezinárodním setkání skautů a skautek z celého světa – a již na podzim téhož roku začali připravovat českou verzi.

Nosnou myšlenkou bylo a stále je ukázat členům skautských oddílů, že o Vánocích nejde ani tak o kupu dárků a cukroví, ale o to, prožít Vánoce v klidu a pohodě s těmi, které máme rádi a oni nás. Že mnoho radosti mohou udělat i bez peněz a svou chutí přispět k této atmosféře. A když k tomu přidají skautskou službu a roznesou Betlémské světlo ve svém okolí sousedům, zjistí, kolik zajímavých lidí s různými životními příběhy kolem sebe mají.

Po roce se skauti v sobotu 15. 12. 2013 opět vydávají z Brna do Vídně převzít Betlémské světlo. Následující sobotu, 22. 12. 2013, jej budou ve spolupráci s ostatními skauty rozvážet po celé naší vlasti. Ve vytipovaných stanicích si bude možno převzít plamínek od skautských kurýrů. Seznam vlaků rozvážejících Betlémské světlo je uveřejněn spolu s dalšími důležitými informacemi na internetových stránkách www.betlemskesvetlo.cz.

Skauti však světlo nerozvážejí jen vlakem, ale přinášejí ho zejména do kostelů, na náměstí měst, na radnice a přímo do domovů našich spoluobčanů. Zde se již mezi skauty zapojuje veřejnost – občané z farních rad, ale i jednotlivci, kteří se chtějí zapojit do této akce. Mít doma Betlémský plamínek a nenechat ho zhasnout po dlouhé cestě pro ně znamená stát se součástí nekonečného řetězu domovů propojených symbolem naděje a duchovního poselství vánočních svátků.

Stát se poslem pokoje, přinést toto světlo jako dar lidem ve svém okolí a zapojit se do velké rodiny lidí dobré vůle, to je pro některé lidi dnes velkým vánočním přáním a radostí.

Téma: Pozvánky